Tuinaanleg

Vijver aanleggen

Vijver aanleggen

Een mooi aangelegde vijver wordt vaak beschouwd als de blikvanger van een tuin. Mits hij goed is aangelegd, op basis van een goed en doordacht ontwerp. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Vooral omdat de aanleg van een vijver vaak ook betekent dat bestrating moet wijken, beplanting moet worden verzet of bomen moeten worden gerooid. Een vijver aanleggen vergt dus een kleine tuinrenovatie, waar we jou maar wat graag bij helpen.

Stel de juiste vragen

Ook voor het aanleggen van een vijver geldt: een goede voorbereiding is van essentieel belang voor een goed resultaat. Voordat de schop in de grond gaat, zijn er vele zaken om over na te denken. Krijgt de vijver een natuurlijke of formele stijl? Hoe integreren we die stijl met die van de omgeving, waarin de vijver komt te liggen? Welke vorm en omvang is gewenst? Is daar voldoende ruimte voor beschikbaar en welke gevolgen heeft dat voor de verhoudingen in jouw tuin? Ook voor wat betreft de materiaalkeuzes moeten er knopen worden doorgehakt. Wordt de vijver aangelegd met folie, beton, of ga je voor een voorgevormde vijver?

De antwoorden op deze vragen geven een aardig beeld van wat voor soort vijver er moet komen. Hoe de vijver eruit komt te zien, staat dan nog open en zal moeten worden uitgewerkt in een definitief vijverontwerp, inclusief dwarsprofiel en beplantingsplan. Wij helpen je graag met deze omvangrijke klus. Door onze ervaring met en vooral onze passie voor het ontwerpen en aanleggen van vijvers, hebben we flink wat kennis en kunde vergaard op dit gebied. Deskundigheid die we inzetten om jouw ideeën te vertalen naar een goed uitgedacht ontwerp, dat we vervolgens tot in de puntjes realiseren.

Daar komen naast technische zaken ook veel biologische aspecten bij kijken. Deze krijgen bij ons minstens zoveel aandacht. Met toevoeging van bijvoorbeeld zuurstofplanten en filters houden we het water helder en de planten en vissen gezond, zodat jij kunt genieten van een vijver die mooi blijft.

B0013322
Bruggeman-hoveniers-tuinaanleg-vijver-aanleggen-6

Hoe onderhoud je een natuurlijke vijver?

Om een vijver leefbaar te houden, is het belangrijk dat hij zo nu en dan het juiste onderhoud krijgt. Zeker als het een natuurlijke vijver betreft, die in de overgang tussen water en grond beschikt over veel planten, zoals dat in de natuur ook het geval is. Hoe je al dat groen onderhoudt? Dat verschilt per jaargetijde, wat de klus er niet eenvoudig op maakt.

Wij helpen je op weg met een op maat gemaakt onderhoudsplan, dat we standaard aanbieden bij iedere vijver en tuin die we aanleggen. Hierin staat nauwkeurig omschreven wanneer het tijd wordt om de vissen te voeren, het vijverwater te testen, het afgestorven blad te verwijderen, et cetera. Uiteraard is het ook mogelijk dit werk neer te leggen bij ons. In dat geval selecteren we een vaste hovenier, die op regelmatige basis langskomt voor een grondige onderhoudsbeurt.