Tuinontwerp

Natuurlijke tuin

Natuurlijke tuin

In een natuurlijke tuin staan natuur en natuurbeleving centraal. Planten krijgen de ruimte om te groeien, insecten, bijen, vlinders en vogels voelen zich er thuis en er zijn volop plekjes om met familie en vrienden te relaxen en te genieten van de rijke flora en fauna. Om optimaal te kunnen genieten van een natuurlijke tuin zijn een doordacht ontwerp en goede aanleg essentieel. Bruggeman Hoveniers helpt je graag bij de invulling van een natuurlijke tuin.

Planten voor een natuurlijke tuin

Een natuurlijke tuin moet bij je passen. De een vindt het misschien rommelig ogen, een ander juist weelderig. In een natuurlijke tuin mag de natuur tot op zekere hoogte haar gang gaan en worden geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Planten hebben de ruimte om te groeien en kunnen ook best andere planten overwoekeren zonder dat een mensenhand meteen ingrijpt. In een natuurlijke tuin past een grote diversiteit aan planten, zoals pioenrozen, ridderspoor, vergeet-me-nietjes en andere veldbloemen waar vlinders, bijen, hommels en andere insecten zich aan tegoed doen.

B0013323
B0013469

Natuurlijke materialen

In een natuurlijke tuin worden veel natuurlijke materialen gebruikt. Denk aan een pergola van kronkelig kastanjehout. Ook leent een natuurlijke tuin zich om materialen te hergebruiken. Zo is het prima mogelijk om een vlonder te maken van hergebruikt hout en klinkers en oude tegels een tweede leven te geven. Daarnaast is een vijver een goede toevoeging: amfibieën geven een extra dimensie aan een natuurlijke tuin. Dat geldt ook voor een afscheiding met bijvoorbeeld struiken of een vlechtwerk van twijgen die aansluit bij de omgeving.

Een natuurlijke tuin is onderhoudsvriendelijk

Een natuurlijke tuin is in de basis onderhoudsvriendelijk. De natuur krijgt immers de ruimte om haar gang te gaan. Maar het blijft wel een tuin en dus is regelmatig onderhoud nodig. Ook daar kun je creatief mee omgaan. Maai bijvoorbeeld een deel van het gazon niet wekelijks, maar slechts een paar keer per jaar zodat ook hier grassen en veldbloemen de ruimte krijgen om te groeien en bloeien. We geven je graag een onderhoudsadvies op maat.


B0013483