Tuinaanleg

Hemelwaterinfiltratie

Hemelwaterinfiltratie

Door veranderingen in het klimaat worden we vaker geconfronteerd met hevige regenval, wat in korte tijd voor veel wateroverlast kan zorgen. Tegelijkertijd hebben de meeste tuinbezitters hun tuin bestraat, waardoor regenwater moeizaam wegloopt. Daarom is het van essentieel belang om regenwater af te koppelen, een maatregel die voorkomt dat regenwater direct het riool inloopt, zodat het op eigen terrein kan worden hergebruikt. Daar hebben wij bij Bruggeman Hoveniers creatieve oplossingen voor.



 

Belang van hemelwaterinfiltratie

Schoon regenwater rondom het huis loopt in de meeste gevallen direct het riool in, waar het zich vermengt met vuil rioolwater. Dit water zal opnieuw gezuiverd moeten worden, terwijl het in eerste instantie al schoon was, wat onnodig veel geld en energie kost. Bovendien kan de waterstand te hoog worden en het riool overbelast raken als regenwater er direct in wegloopt. Het is daarom noodzakelijk om regenwater op te vangen en, bijvoorbeeld, op eigen terrein te benutten als grondwater, wat we ‘afkoppelen’ of ‘hemelwaterinfiltratie’ noemen.





Hemelwaterinfiltratie-Bruggeman-1024x576
Bruggeman-hoveniers-tuinaanleg-hemelwaterinfiltratie-apeldoorn-2

Regenwater afkoppelen met infiltratiekratten? Het kan creatiever!

Voor het afkoppelen van regenwater bestaan er verschillende methodes. In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van infiltratiekratten. Deze in de grond gegraven, waterdoorlatende kratten vangen regenwater op, waarna ze het geleidelijk afgeven aan de bodem. Waar regenwaterinfiltratie in veel gevallen verplicht wordt gesteld, is het gebruik van infiltratiekratten dat niet. Daarom vragen wij ons altijd af hoe het creatiever kan.

Bij Bruggeman Hoveniers houden we ervan manieren te bedenken waarop regenwater zichtbaar in de grond wegloopt, in plaats van onzichtbaar onder de grond. Bijvoorbeeld door het water de grond in te leiden via enkele grote stenen, waarlangs het de kans krijgt om langzaam te bezinken. Of via een zitkuil die, eenmaal ondergelopen, als speelbadje kan dienen voor de kinderen, dat uiteindelijk langzaam weer leegloopt. Zo zijn er nog vele andere manieren te bedenken, die ervoor zorgen dat we stromend water te zien krijgen, waar de tuin extra dynamisch van wordt.


Subsidie aanvragen voor het afkoppelen van regenwater

Steeds meer gemeenten en waterschappen verstrekken subsidies aan huishoudens die regenwater afkoppelen. Dit omdat gemeentes en waterschappen minder regenwater hoeven af te voeren als meer huishoudens het afkoppelen. Het bedrag kan oplopen tot honderden euro’s, wat een investering in hemelwaterinfiltratie nog aantrekkelijker maakt. Het exacte bedrag dat je krijgt, is per gemeente verschillend.

Bruggeman-hoveniers-tuinaanleg-hemelwaterinfiltratie-apeldoorn-3