Tuinontwerp

Onderhoudsarme tuin

Onderhoudsarme tuin

In de tuin willen we vooral relaxen en zo min mogelijk tuinieren. Daarom kiezen we in toenemende mate voor een tuin die minimaal onderhoud vergt. Wat maakt een tuin onderhoudsarm? Welke producten en materialen dragen hieraan bij en hoe verwerk je deze in een goed ontwerp? Wij hebben veel ervaring opgedaan in het ontwerpen en aanleggen van onderhoudsarme tuinen en helpen je graag bij die van jou.

Onderhoudsarme tuin ontwerpen en aanleggen

Een onderhoudsvrije tuin bestaat niet, maar met de juiste productkeuzes en materialen kun je het benodigde onderhoud wel zo veel mogelijk beperken. Het terras leg je bij voorkeur aan van keramische tegels: de meest onderhoudsvriendelijke tegels die er zijn, dankzij hun kleur-, kras-, en vorstvaste eigenschappen. Werk het terras af met een voegmortel, zodat er geen onkruid tussen de tegels kan groeien.

Liefhebber van gras? Overweeg dan een gazon van kunstgras dat tegenwoordig niet van echt gras te onderscheiden is. Wie zijn tuin wil verrijken met een veranda of overkapping kan het best kiezen voor een model van duurzaam en onderhoudsvriendelijk aluminium. Toch liever hout? Ga dan voor douglashout: een van de hardste houtsoorten in Europa dat zelfs onbehandeld zeer lang meegaat. Wij helpen je graag de juiste keuzes te maken.

B0013746
DJI_0381

Vaste planten in een onderhoudsarme tuin

Bij een onderhoudsarme tuin denkt men algauw aan een tuin met veel bestrating. Immers, hoe meer bestrating, hoe minder beplanting om te verzorgen. Toch hoeft een onderhoudsarme tuin het niet zonder planten te doen. Met een slimme combinatie van onderhoudsarme vaste planten kun je genieten van een bloeiende border, zonder dat je er al te veel werk aan hebt.

Denk bijvoorbeeld aan zonnehoed, geranium sanguineum, leliegras en Japanse aster. En onthoud: waar planten staan, kan geen onkruid groeien. Daarom zijn bodembedekkers ook een goede keuze. Zo profiteer je toch van een levendige tuin die goed is voor mens, dier en milieu, tegen zo min mogelijk onderhoudswerk.