Tuinonderhoud

Tuinonderhoud in het najaar

Tuinonderhoud in het najaar

Als de dagen korter worden en de temperatuur daalt, is het zaak om nog één keer grondig aan de slag te gaan in de tuin. Een grondige onderhoudsbeurt in het najaar is namelijk de basis voor een goede start in het voorjaar en een stralende tuin in het volgende tuinseizoen.


Snoeien van planten en struiken

In het najaar komt een scherp snoeimes goed van pas in de tuin. Veel planten en (rozen)struiken moeten juist in dit seizoen worden gesnoeid. Dat is noodzakelijk om ook volgend jaar van de struiken en hagen in de tuin te kunnen genieten. Zo mogen de hagen worden gesnoeid, waardoor ze er de hele winter strak bij staan. Dat geldt ook voor coniferen. Heesters die niet in de winter of het voorjaar bloeien, moeten nu worden gesnoeid.


Onderhoud van de vijver

Het is niet het schoonste klusje, maar wel belangrijk voor een heldere vijver in het nieuwe jaar. In het najaar moet de vijver worden schoongemaakt. Het is belangrijk dat er geen plantafval achterblijft in de vijver. Als dat wel gebeurt, zakken afgestorven waterplanten naar de bodem en zijn ze een voedingsbodem voor algen, die groen en troebel vijverwater veroorzaken. Ook is het raadzaam om in het najaar de waterhardheid te controleren en op peil te brengen voor de wintermaanden. Is de vijver mooi schoon? Span er dan een net overheen om te voorkomen dat herfstblad in de vijver terecht komt.

bruggeman-hoveniers-tuinonderhoud-zwemvijver-vijver-onderhoud
bruggeman-hoveniers-tuinonderhoud-snoeien

Bemesten van planten en struiken

Sommige planten en struiken hebben juist in het najaar bemesting nodig. Vaste planten en heesters maken in de zomer en herfst knoppen aan voor het volgende jaar. Daarvoor hebben de planten voldoende voeding nodig. Ook het gazon moet in het najaar nog één keer worden bemest. De voedingsstoffen uit organische meststoffen helpen het gazon om in goede conditie de winter in te gaan. De herfst is ook de ideale periode om bloembollen te planten, zoals tulpen, narcissen en krokussen.


Boomverzorging

Boomverzorging vereist expertise en inzicht. Het beste moment om een boom te snoeien is immers sterk afhankelijk van de boomsoort. Het is essentieel dat boomverzorging op het juiste moment en op de correcte manier wordt uitgevoerd. Sommige boomsoorten gaan namelijk bloeden als ze op het verkeerde moment worden gesnoeid. Snoeien van bomen is daarom een specialistische klus. Onderhoudssnoei, begeleidingssnoei, kroon- of takverankering, kandelaberen of knotten: de experts van Bruggeman Hoveniers kunnen al deze werkzaamheden uitvoeren.

De najaarsbeurt laten doen? Sluit een tuinonderhoudscontract af

Laat het tuinonderhoud in het najaar uitvoeren door experts. Je kunt een onderhoudscontract bij ons afsluiten. Dan voeren wij de werkzaamheden voor jou uit en kun jij genieten van een tuin die perfect de winter in gaat. Lees ook onze blog ‘Zo maak je je tuin herfstklaar: tuintips en -onderhoud‘.