Met een grondige onderhoudsbeurt in het najaar maak je je tuin alvast klaar voor een goede start in het voorjaar en leg je de basis voor een mooie tuin in de volgende zomer.
Snoeien is noodzakelijk om ook volgend jaar van de struiken en hagen in je tuin te kunnen genieten. Knip de hagen of werk de nieuwe uitgroei bij. Heesters die niet in de winter of het voorjaar bloeien, kun je nu ook snoeien. En, hoewel het niet voor alle bomen geldt, kan een aantal soorten ook in deze periode worden gesnoeid. Maar let op: niet alle soorten zijn geschikt om in het najaar te scheren. Voordat je begint met snoeien is het dus belangrijk om te kijken of jouw plant, boom of struik specifieke eisen stelt.
Ben je nog tevreden over de borders in je tuin? Dit is de uitgelezen periode om planten die op de verkeerde plek staan te verhuizen naar een nieuwe plek. Vaste planten die zijn uitgebloeid kun je terugsnoeien. Ook hagen, rozen, groensingels en bomen kunnen nu worden aangeplant. Verder moet een aantal planten worden beschermd tegen de winter. Eventueel kun je de bodem wat lucht geven met een spitvork. Zo kan neerslag goed wegzakken in de bodem en wordt voorkomen dat planten gaan rotten bij overvloedige regenval.
In de herfst is het tijd voor de laatste maaibeurt van het seizoen. Het is verstandig om de grasmaaier iets hoger af te stellen en het gras niet te kort te maaien. Zo voorkom je dat mos de overhand kan nemen. Verwijder bladeren van het gazon om verstikking van het gras te voorkomen. Ook is het zaak om het gazon te bemesten. Een goede bemesting in het najaar zorgt voor een diepgewortelde, dichte grasmat. Zo creëer je een gezond gazon dat sterk genoeg is om kou, vorst en neerslag te trotseren. Ben je niet tevreden over de conditie van je gazon? In deze periode kun je nog een nieuw gazon aanleggen of het bestaande gazon waar nodig renoveren.
Werken in de vijver is niet het makkelijkste klusje, maar wel belangrijk voor een heldere en mooie vijver in het voorjaar. Verwijder het plantenafval uit de vijver. Afgestorven waterplanten zakken namelijk naar de bodem en zijn een voedingsbodem voor algen, die groen en troebel vijverwater veroorzaken. Ook is het raadzaam om de waterhardheid te controleren en op peil te brengen voor de wintermaanden. Door de neerslag in de herfst en winter neemt de hardheid van water namelijk af en daar gedijen onder andere algen bij. Is de vijver mooi schoon? Span dan een net over de vijver om te voorkomen dat het herfstblad in de vijver terecht komt.
Naast het vertellen over tuintips en tuinonderhoud voor oktober helpen wij je graag bij uitvoeren van de najaarsbeurt. Onze specialisten weten exact hoe ze jouw tuin optimaal klaarmaken voor de winter. Neem contact met ons op.