Tuin aan het water in Veessen

Een monumentale woning, hoog op een dijk, met uitzicht over de IJssel, de indrukwekkende restanten van steenfabriek Fortmond en korenmolen Mölle van Bats als buren. Hoe kan een tuinontwerp al dit moois overtreffen? Het korte antwoord: niet. In samenwerking met de bewoner, een echte sparringpartner met veel kennis in huis, hebben we van de tuin juist een aanvulling gemaakt op de prachtige omgeving, een omlijsting van de unieke bezienswaardigheden.

Kleurrijk spektakel

Een pad van gebakken klinkers voert de opmaat naar de bijzondere monumentale woning. De opwaartse trap wordt gesierd door een grote diversiteit aan groen, zoals vlinderstruiken, anemonen en kardinaalsmuts. Dit levert niet alleen voor de bezoeker een kleurrijk spektakel op, maar ook voor de bewoner. Want vanaf de serre loopt de bewoner door het weelderige groen de tuin in.

Kloostertuin

Een tweede zichtlijn in de tuin trekt het oog naar een lichtgekleurd, klassieke bank omlijst met een houten pergola. Met op de achtergrond de korenmolen Mölle van Bats. De karakteristieke muur achter de bank is het perfecte decor voor een stukje kloostertuin. De setting wordt afgemaakt met een verzameling hortensia’s.

Loofgang van beuken

Aan de andere kant van de tuin hebben we het hoofdterras aangelegd, waar heerlijk een diner gegeten kan worden, maar ook gelounged kan worden. En bij de koudere dagen houdt de buitenhaard het gezelschap warm om langer van de tuin te kunnen genieten. Het terras wordt afgeschermd van de buitenwereld door twee haakse, gemetselde muren met stucwerk. Boven een van de muren uit zijn de bogen van de carport te zien. De beuken gepland bij de bogen zijn nu nog jong, maar over enige tijd ontstaat hier een prachtige loofgang.

Wonen aan het water

Dit is een opdracht die je maar zelden tegenkomt. Niet alleen door het unieke decor, maar ook door de bijzondere ligging. De voordeur van de woning zit direct aan de IJsseldijk, maar de achtertuin ligt anderhalve meter lager, dicht op de IJssel. Hierdoor hebben we te maken met verschillende uitdagingen, zoals de ondergrond en het risico op overstromingen als het water van de IJssel te hoog komt te staan. Het Waterschap heeft hier regels voor opgesteld, die wij in ons ontwerp hebben verwerkt, zonder in te hoeven leveren op het uitzonderlijke eindresultaat.

Soort tuin

Landelijk

Plaatsnaam

Veessen

Grootte

500 m2

Highlights
  • Unieke locatie
  • Kloostertuin
  • Loofgang

Dit wil ik ook!

Laat je gegevens achter en we nemen geheel vrijblijvend contact met je op!

Contact opnemen