Terug naar overzicht

Zo vul je de zorgplicht voor jouw bomen in

Regelmatig onderhoud houdt een boom gezond. Daarnaast is het uit oogpunt van veiligheid (zorgplicht) belangrijk om je bomen regelmatig te controleren en te snoeien.

Als eigenaar heb je zelfs een zorgplicht om bomen de juiste verzorging te geven.

Wat houdt de zorgplicht voor bomen snoeien in?

Iedere boomeigenaar heeft de verantwoordelijkheid om zijn of haar bomen de juiste verzorging te geven. Deze verantwoordelijkheid wordt ook wel de zorgplicht voor bomen genoemd.

De zorgplicht is bedoeld om potentiële schade of letsel, bijvoorbeeld als gevolg van een vallende tak, te voorkomen. Wie niet aan deze zorgplicht voldoet, kan aansprakelijk gesteld worden voor de eventuele schade die de boom veroorzaakt.

Om een voorbeeld te geven. Heb je een oude boom die bij stormachtig weer kraakt? Dan is dat een potentieel gevaarlijke situatie. Als de boom omvalt en vaststaat dat je als eigenaar onvoldoende onderhoud hebt gepleegd, dan kun je aansprakelijk gesteld worden voor de schade.

Welke zorgplicht geldt voor mij?

Er zijn drie vormen van zorgplicht:

1. Voor de meeste eigenaren geldt algemene zorgplicht. Deze zorgplicht bestaat eruit dat er in ieder geval sprake moet zijn van regulier en regelmatig onderhoud en controle op uitwendige gebreken aan de boom.

2. Staat de boom in een gebied waar hij veel schade kan aanrichten, dan geldt een verhoogde zorgplicht. Dat houdt in dat de boom minstens jaarlijks gecontroleerd moet worden en eventueel extra onderhoud noodzakelijk is.

3. Tot slot is er de onderzoeksplicht die jou verplicht om een boom inwendig te (laten) onderzoeken bij geconstateerde gebreken, zoals ziekten, of als je als eigenaar weet dat onder een bepaald type bomen die jij hebt een ziekte heerst die bijvoorbeeld takbreuken of boomsterfte kan veroorzaken.

Vakkundige verzorging door een erkend boomspecialist

Het inspecteren en snoeien van bomen is een specialistische klus die vraagt om kennis en ervaring. Wij hebben een erkende boomcontroleur in dienst, die de expertise in huis heeft om jouw boom te beoordelen op veiligheid.

Mocht deze veiligheid in het geding zijn, dan kan hij jou exact vertellen wat nodig is om aan de zorgplicht te voldoen of bij benadering het risico op schade inschatten. Dat zorgt voor duidelijkheid en voorkomt dat jij aansprakelijk gesteld kan worden door derden. Zo zorgen wij ervoor dat jij altijd aan je zorgplicht voldoet.

Contact

Meer weten over wat wij voor je kunnen doen? Of een afspraak maken met onze erkende boomspecialist? Neem contact met ons op.