Terug naar overzicht

Hoe creëer ik een mediterrane sfeer in mijn tuin?

Het bezoek aan een warm vakantieland brengt vaak een gevoel van ontspanning en geluk met zich mee. Het liefst houden we dat gevoel ook vast, lang nadat we weer thuis zijn. Een tastbare manier om dit te bereiken is om jouw tuin in mediterrane sferen te brengen. Denk aan lichte, natuurlijke kleuren en warme, aardse materialen zoals natuursteen, grind, hout en terracotta. Voeg hier mooie ronde vormen en begroeiing in verschillende hoogtes aan toe en de speelse mediterrane uitstraling is compleet.

Grindpaadjes en grote tegels

Onmisbaar in de mediterrane tuin zijn de kenmerkende grindpaadjes. De kronkelende vormen van deze paadjes leiden vaak langs palmen, exotische planten en kleurrijke bloemen. Regelmatig komen dit soort paadjes uit bij een waterbron zoals een fontein, verhoogde vijver of waterval.

Combineer het grind met grote tegels voor een perfecte balans. De grote tegels vormen de basis voor een zitgedeelte waar samen genoten kan worden van een borrelplank of uitgebreide maaltijd. De combinatie van tegels en grind is bovendien zeer onderhoudsvriendelijk, wat jouw handen vrijhoudt om optimaal te genieten van de tuin.

Pergola voor het ultieme vakantiegevoel

In een tuin met veel zon is het belangrijk voldoende schaduwrijke plekken te creëren. Een pergola is hier onder meer uitermate geschikt voor. In combinatie met zonwering is het heerlijk toeven in de tuin. En eenmaal begroeid met klimplanten draagt een pergola bij aan het idyllische gevoel van een mediterrane vakantie. Een uitstekende plaats voor extra zitplekken of een eettafel.

Geef je muur of schutting een natuurlijke kleur

Natuurlijke, lichte tinten zijn kenmerkend voor de architectuur in landen rond de Middellandse Zee. Lichte kleuren zoals ecru, créme en offwhite absorberen het minste zonlicht en zorgen voor een koelere omgeving. De veelvoorkomende aardetinten steken hier prachtig tegen af en geven een extra warme uitstraling. Combineer dit met een schutting van natuurlijke materialen zoals hout en het plaatje is compleet.


Zet terracotta potten neer

Uiteraard mag terracotta niet ontbreken in een mediterrane tuin. Terracotta betekent letterlijk gebakken aarde. Deze Italiaanse techniek komt van origine uit de regio Toscane. Terracottapotten zorgen met hun ronde vormen voor een speels- en natuurlijk ogend geheel. Vul ze bijvoorbeeld met Italiaanse kruiden, kleine palmen of een olijfboom. Andere beplanting die zich uitstekend thuis voelt in een mediterrane tuin is de vijgenboom, lavendel, jasmijn, passiebloem en druif.

Meer inspiratie mediterrane tuin

Het creëren van een mediterrane tuin en sfeer kan op allerlei manieren. Laat je inspireren door onze tuinprojecten of lees meer over mediterrane tuinen. Ga je graag met ons in gesprek over vragen die je hebt of wil je de aanleg van jouw tuin uitbesteden? Neem dan contact met ons op voor advies op maat.